Mikä on BJJ?

Brasilialainen Jiu Jitsu, lyhyesti BJJ, on UFC:n ja muiden vapaaottelutapahtumien laajasti tunnetuksi tekemä mattokamppailulaji. Joka alunpitäen perustuu perinteisen japanilaisen jiu jitsun ja judon kaltaisin lajeihin. Keskeisenä konseptina on viedä taistelu mahdollisimman nopeasti maahan ja käyttää vipuvoimaan perustuvaa liikettä ja tekniikkaa vastustajan kontrolloimiseen sekä antautumiseen, erilaisten nivellukkojen ja kuristusotteiden kautta.

Lajin tunnusoamisuutta kun katsoo hieman lähempää voi sanoa, että tavoitteena on kontrolli joka johtaa lopetukseen. Kun kamppailun alussa molemmat harjoittelijat ovat neutraalisessa asennossa, tilanne on 50 / 50 todennäköisyys voitolle. Kun toinen saavuttaa paremman asennon, todennäköisyys lopetuksen saamiseen paranee: sivukontrollissa jo 70 / 30, mountissa (kun istuu toisen rinnan päällä) 80 / 20, selkäkontrollissa voi ajatella tilanteen olevan jopa 90 / 10.

Kamppailu asennoista on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista BJJ:ssä ja mattokamppailussa ylipäätään. Parempi asento tarkoittaa parempaa mahdollisuutta hakea lopetusta. Eri mattokamppailu asentoja on tässä lajissa paljon, kaiken yleisimmät ovat kuitenkin seuraavat:

(Avoin) Guardi: neutraali positio, vaikka yksi on alhalla ja toinen päällä, on tilanne silti neutraali kun selältä pystyy käyttämään neljää raaja puolustukseen ja hyökkäykseen. 50-50!

Sivukontrolli: Päällä oleva kaveri on tullut jaloista ohi. Kun jalat on pois pelistä on alhaalla oleva kamppailija paljon heikomassa asennossa. Tässä tilanteessa valkoisella puvulla kamppailija on jo parantanut voittomahdollisuuksia huomattavasti. 70-30 valkoiselle!

Mount: Päällä oleva kamppailija on päässyt ohi jaloista sekä pystynyt istumaan omalla painolla alemman kaverin rinnan päälle. Tämä tilanne on alemmalle vielä huonompi, koska toisen kaverin paino on oman ylävartalon päällä ja painaa selkää mattoon, joka rajoittaa liikkumista ja vaihtoehtoja. Tosi hyvä asento päällä olevalle. Vaara joutua itse esim. lukotetuksi on tosi pieni ja pystyy kehittämään erilaisia hyökkäyksiä rauhassa. 80-20 päällimmäiselle!

Selkäkontrolli on yksi mattokamppailun vahvimmista asennoista. Kuvastakin alkaa näkemään, että sinisessä puvussa olevalla harrastajalla on tosi paha paikka. Toinen kaveri on selässä, hänen jalat ja kädet on tiukasti ympärillä. On vaikea liikkua pois ja koko ajan hänen kädet on uhkaamassa kuristuksella. Kun taas selästä hyökkäävä, valkoisessa puvussa oleva harrastaja, hallitsee tilannetta ilman vaaraa, että hänet voitaisiin lopettaa. Eli 90 /10 todennäköisyys voittaa valkoiselle!

Shakki-Matti eli Selästä kuristus: Vaikka BJJ:ssä on tosi paljon erilaisia lopetuksia, kaiken eniten lopetetaan otteluita BJJ:ssä selästä kuristuksella. Tämän peruskuristuksen oppii jokainen BJJ harrastaja jo alkuvaiheessa. Siksi selkäkontrolli on aika lailla ”kuningas asento”, se mahdollistaa tämän lopetuksen, jota on hyvin vaikea puolustaa.

Yhteenvetona: BJJ on mattokamppailulaji jossa käytetään vipuvoimaan perustuvaa liikettä, tekniikkaa, vastustajan kontrolloimiseen sekä antautumiseen erilaisten nivel lukkojen ja kuristuksien kautta. Lopetuksen haku on sitä todennäköisempi mitä paremman asennon ja enemmän kontrollia saavutat vastustajasta. Tästä paljastuu yksi BJJ:n perussäännöistä, positio ennen lopetusta tai englanniksi ”Position before submission” … toki, harjoitellessa BJJ:tä tulet myös oivaltamaan että tähän sääntöön löytyy välillä poikkeuksia.

FX Jiu Jitsun on BJJ:n ja lukkopainin Akatemia Jyväskylässä. Meidän keskeinen idea on tarjota harrastajille huippulaatuista Jiu Jitsu opetusta, pedakogisesti oikein, tehokkaasti ja hauskasti. Nyt, syksystä 2018 lähtien teemme kaikkea sitä vielä todella hienoissa puitteissa, sillä olemme aloittamassa toiminnan meidän uudella salilla Jyväskylän Kirrissä.

Tarjoamme kaikille elokuussa ilmoittautuneille edullisemman kuukausimaksun. Aloittajat starttaa oman BJJ:n polkunsa meidän Fundamentals tunneilla. Kokeneille on Advanced BJJ ja No-Gi tunnit sekä sparrivuorot ja kilpailuryhmä.

Liity nyt: Fundamentals 50€ / kk

Kokeneet 70 € / kk (opiskelijat 50€ / kk)

Joka kuukauden ensimmäisellä viikolla ILMAINEN, 3 treenin BJJ tutustumiskurssi