Harmaakarhu Ville Uimi

Ville Uimi on yksi harmaakarhuharrastajistamme, joka löyti jujutsun avulla liikunnan ilon ja tien terveellisempiin elämäntapoihin. Matkallaan hän nappasi SM-pronssin, pääsi eroon hermosäryistä ja karisti 15kg elopainoa.

Brasilialaisessa Jiu jitsussa ja lukkopainissa siirrytään 35 ikävuoden jälkeen kisaamaan aikuisten luokasta Masters-sarjaan, minkä vuoksi puhumme harmaakarhuista. Harmaakarhuna on mahdollista kuitenkin kisata silti aikuistenkin sarjassa, jos haluaa. Esimerkiksi Ville lähti harmaakarhuna kisaamaan aikuisten sarjaan ja nappasi sieltä SM-mitalin.

Jo toista vuotta meillä Fx Jiu Jitsulla järjestetään starttiviikko harmaakarhuille, eli +35v ikävuoden ylittäneille Brasilialaisesta Jiu jitsusta ja lukkopainista kiinnostuneille. Starttiviikko on aina ilmainen kokeiluviikko. Tällä kertaa starttiviikko on 5.-9.10.2020.

Miten kiinnostuit brassijujutsusta?

Mulla on ollut aika pitkään kiinnostus kamppailulajeista ja etenkin sellaisesta teknisestä painista, miksikä sitä nyt vois sanoa, brassijujutsusta. 20 vuotiaana vähän innostuin siitä ja serkun kans painittiin aina silloin tällöin tosi satunnaisesti. Vasta vähän reilu vuosi sitten totesin et nyt olis hyvä aika aloittaa joku liikuntaharrastus ja sattui olemaan just silloin alkeiskurssi alkamassa Kirrissä Fx Jiu Jitsulla, niin ajattelin et siinäpä tilaisuus hypätä remmiin ja kattoo et miten se siitä lähtis suttaantuu.

Mitä harrastaminen on tuonut elämääsi, tai miten se on muuttanut sitä?

On tuonut ainakin paljon uusia, hyviä kavereita, huipputyyppejä ja on löytynyt taas liikkumisen ilo. Tuonut paljon terveydellisiä vaikutuksia kuten esimerkiksi paino on laskenut reippaasti, lihaskunto kasvanut ja tietyt pitkäaikaissairaudet kuten selän hermopinteet alaselkärangassa on olleet kivuttomia viimeset puol vuotta. Liikkuvuus ja lihaskunto on parantunut ja se on isoin juttu, mikä on auttanut kipuihin mitä mulla on ollut. Kunto kun on kasvanut niin mielikin on kohentunut. Matolla kun jauhetaan vähän vaikeempia tekniikoita joissa on monenlaisia yksityiskohtia, niin niihin keskittyessä ei tule mieleen mikään muu asia, eli siinä saa unohtaa kaikki työpaineet  hetkeksi. Sitten jos vähän kovempaa mennään, niin pystyy antaa kropasta irti sen mikä hyvältä tuntuu (kaikkensa😉). Kaikki muut elämän pyörteet ainakin hetkeksi aikaa unohtaa. Kunto on kasvanut hirveetä vauhtia ja kasvaa edelleen, sit tavallaan se on motivoinut myös parempaan ruokavalioon ja terveellisempiin elämäntapoihin.

Mitä muuta perusarkeesi kuuluu treenien lisäksi?

Perusarkeen kuuluu neljän alaikäisen lapsen harrastukset kaiken ohella. Vaimon kanssa pyöritetään kuushenkisen perheen arkea, koira ja kissa pyörii siinä kans. Perusarkeen kuuluu myös 10 henkisen yrityksen pyörittäminen ja sen kannattavuudesta vastaaminen. Muuten aika semmosta perus rutiininomaista perhearkea, töistä tullaan ja tehdään ruoka ja sit lähdetään harrastuksiin, kuskataan muksut eka ja sit lähdetään itse jujutsutreeneihin ja taas haetaan muksut treeneistä ja vuorotellaan vaimon ja muiden vanhempien kanssa että kuka hakee mistäki ja ketä. Välillä on muksutkin mukana treeneissä. Kotona vähän rempataan taloa, keittiöremppaa yms. yms… Ei tässä paljoo pysähytä, kokoajan on liikkeessä. Vierivä kivi ei kuulemma sammaloidu.

Jotkut usein sanovat, että ovat liian vanhoja harrastamaan esimerkiksi brassijujutsua tai lukkopainia, mitä olet mieltä tästä?

Ei kyllä kannata välittää siitä, jos meet kattomaan jostain youtubesta videoita niin se antaa lajista aika sähäkän kuvan. Mä kyllä kannustaisin kaikkia tulla kokeilemaan itse ja sit näkee oikeesti sen et millainen ryhmädynamiikka ja meininki siellä salilla on. Siellä on ihmisen hyvä olla😊. Kaikilla aloittavilla lähtökohdat on aikalailla samat, ja siitä sitten voi jokainen omalla intensiteetillä ja treenimotivaatiolla kehittyä nopeemmin tai rauhallisemmin, mun mielestä kaikenikäiset on valmiita ja kykeneväisiä alottaa tän harrastuksena. Aina pystyy ottamaan niin iisisti ettei vahinkoja satu, jos on elämänvarrella tullut kremppoja, niin sit vaan menee niillä omilla ehdoillansa. Jos on vaikka vähän polvet huonot tai olkapäät, niin niitä pystyy kyllä varomaan, kun kertoo asiasta treenikavereille. Kaikesta kannattaa puhua, niin oma treenaaminen pysyy itselle sopivana ja turvallisena. Itselläni ei oo ongelmia ollu vaikka on kaiken näköstä kremppaa elämän varrella kertynyt. Kaikki on ittestä kiinni. Salilla saa hyvin hien pintaan, liikkuvuutta ja lihaskuntoa. Tää on kaikille hyvä laji, iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Ottelit juuri muutama viikko sitten SM-kilpailuissa, miten niissä meni?

SM-kisat, no joo! Se olikin aika jännä kokemus. Jännitti aika perhanasti. Kisoissa meni ihan mukavasti, ensimmäiset vähän kovemman luokan kisat ja ensimmäiset oikeet kisat ylipäätään. 2019 marraskuussa olin siellä Jyväskylä Openissa Fx:än pienemmissä kisoissa. Mut kyllähän SM-kisat oli aika erilainen kokemus. Siellä pääs katsomaan omaa tasoaan, suurin osa tais olla vähintään 15 vuotta nuorempia mitä ite olen.

Melko notkeeta ja kovakuntoista porukkaa tuli vastaan. Siinä nyt sitten voitettiin SM-pronssia ja oon ihan tyytyväinen suoritukseeni. Kisoissa huomaa hyvin omat puutteensa/heikkoutensa, mutta toki myös vahvuutensa, sen verran jäi hampaankoloon et ei varmasti ole viimeiset kisat😊. Kisoissa näkee kuinka erilaista kisapaini on verraten treeneissä sparrailuun tai muuten kevyeen teknisempään nujuamiseen. Se on ihan eri tilanne, mielelle ja kropalle ja kans se vauhti on erilainen. Mielenkiintoista nähdä et mitä muilla saleilla treenataan, erilaisia tyylejä tulee vastaan. Hyvin meni loppujen lopuks, tykkäsin vaikka paikat tuli kipeeks. Omassa sarjassa SM-pronssia ja sit siinä avoimessa luokassa tuli kolme voittoa ja yks tappio, vielä kun yhden olis päässy eteepäin niin olis päässyt mitalikahinoihin, mut paremmillensa sitä aina häviää ja oli kovia jätkiä vastassa.

Mitä vinkkejä sinulla olisi aloitteleville harmaakarhuille?

Ehdottomasti se, että ennen kaikkea rohkeasti mukaan, ei mitään ennakko-oletuksia mistään. Kun lähetään perusteista liikkeelle niin se on hyvin rauhallista ja teknisen tietämyksen kartuttamista alkuunsa, hitaasti hyvää tulee, kukaan ei opi hetkessä kaikkea. Se on mielenkiintoista kun pala kerrallaan aletaan rakentaa jujutsun saloja. Muutaman kuukauden päästä ollaan et perhana tässähän osaa jo yhdistellä asioita, siitä se sit lähtee paranee. Yhden asian kun oppii, niin toinen on helpompi oppia, niin sit osaa jo kaks asiaa, mitä voi yhdistellä ja siitä sitten rupee ura urkenee ja muutkin asiat helpottuu kun oivaltaa asioita. Avoimin mielin ja ennen kaikkea ennakkoluulottomasti mukaan. Nauttii, tutustuu uusiin ihmisiin, siitähän se lähtee. Hyvä meininki siellä on aina päällä.

Tekosyyt on loppu. Ilmoittaudu mukaan!