FX Jiu Jitsun syntytarina

FX Jiu Jitsu:n syntytarina kertoo Martin Aedman polun kamppailulajien maailmassa. Miten syttyi into BJJ:hin ja sen harjoittelemisesta ilman opettaja. 16 vuoden pitkän matkan jälkeen ja kaiken kokemuksen taustalta syntyi FX Jiu Jitsu. Tässä pääset lukemaan tarinan.

Syksystä 2001 kesään 2002 Martin harrasti Wing Tsun Kungfua. 2002 Wing Tsun kesäleirillä nuoret pojat saivat käsiinsä videot ensimmäisistä UFC turnauksista. Todellisessa laji vs laji mittelössä BJJ:tä edustava Royce Gracie voitti ylivoimaisesti kaikki vastustajansa matosta käsin. Pakottamalla isotkin ottelijat luovuttamaan joko kuristuksella tai nivellukolla. Näky oli niin vakuuttava, että siitä hetkestä voidaan lukea BJJ syntyneeksi Virossa. Sillä seuraavasta päivästä lähtien pieni ryhmä BJJ tyylisestä painimisesta innostuneita nuoria miehiä lähti keskenään opiskelemaan lajin saloja. Opettajaa ei ollut, tekniikkavideoita katsottiin niin paljon kun netistä löytyi ja sitten kokeiltiin. Treenipaikka ensimmäiset pari kuukautta oli… Metsä. Hiekka ja multa toimivat pehmusteena, oksat ja kävyt eivät haitanneet, kunhan vain sai painia! Koska Viron ilmasto on kaukana Brasilialaisesta idyllisestä trooppisesta ilmastosta, aivan helpoin tie ei ensimmäisillä Viron BJJ harrastajilla ollut lajin alkutaipaleella. Sitoutumista, sisukkuutta ja omia oivalluksia vaadittiin paljon. Ja ennen kaikkea palo ja rakkaus uuteen lajiin.
Viron yliopiskelijoiden mestari Judossa 2007/2008
Viron yliopiskelijoiden mestari Judossa 2007/2008

Palo ja vankkumaton usko lajin voimaan ilmeni Pääopettajassamme vahvasti kun nuori, silloin 17 vuotias Martin halusi heti alusta haastaa itsensä ja muut uusien taitojensa kanssa. BJJ:n yksi tärkeä muoto on kilpaileminen mutta BJJ kilpailuja ei silloin järjestetty Virossa ja Martinin oli pakko löytää vaihtoehtoja. Perinteisiä Ju Jutsu kilpailuja kun sen
sijaan järjestettiin, jopa niin että säännöt sallivat painimisen. Sinne Martin sitten itsensä laittoi, kokeilemaan videolta nähtyjä BJJ oppeja, kokeneita Ju Jutsu harrastajia vastaan. Ju Jutsussa potkut ja lyönnit olivat sallittuja kunnes vastustaja tarttui otteeseen. Alle 5 kuukautta harjoitellut Martin näyttää Royce Gracien tyyliin BJJ tehokkuutta ja päätyi Viron mestariksi Ju Jutsussa, jo 17 vuotiaanaan ! Suomeen BJJ oli rantautunut merkittävästi ennen Viroa ja täältä löytyi lukkopainin harrastajia suuri määrä, mikä tarkoitti myös kilpailuja. Siksi Martin hyppäsi usein Helsingin lautan kyytiin ja saapui kilpailemaan Suomeen. Alkuvuosina oli muutamia kilpailuja esim. Mahtimies ja BJJ:ssä GB Gymin salikisat, sekä Hanko Superfight, joissa pääsi hankkimaan kokemusta erilaisista ottelutilanteista. Vaikka Brasilialaista Jiujitsua ja uusia tekniikoita harjoiteltiin innolla, oli Royce Gracien esimerkin innoittamana nuorilla harrastajilla toive päästä lopulta kilpailemaan ja mittaamaan opittuja taitoja vapaaottelussa. Yllä mainittujen kilpailujen lisäksi SHOOTO niminen vapaaottelutapahtuma oli iso juttu Japanissa ja organisaatio oli hyvissä väleissä suomalaisten kontaktien kanssa. Koska harrastajia oli, sekä suhteita viralliseen kilpailuorganisaatioon, oli vain ajan kysymys milloin Suomessakin nähtäisiin viralliset vapaaottelukilpailut. Näin ollen vuonna 2004 järjestettiin Turussa “SHOOTO: Tomorrows Champions” niminen amatöörivapaaottelukilpailu. Tapahtuma herätti kiinnostusta myös Virossa ja Martin omista netistä opituista tekniikoistaan ja sammalmättäillä järjestetyistä harjoituksista vakuuttuneena ilmoittautui ottelijaksi. Tapahtumassa 18 vuotiaalle Martinille oli tulossa ottelu alle 70 kiloisten sarjassa.. Vapaaottelu kun vaatii monipuolista osaamista oli Martin aloittanut kilpailuja varten potkunyrkkeilyn harjoittelun ja kokemusta hankkiakseen oli jopa kilpaillut kyseisenä vuonna lajin Viron Mestaruuskisoissa. Mutta hyvin ”kevyellä” kokemuksella oli ottelija liikenteessä. Kun 22.5.2004 Martin nousi kehään ottelu oli historiallisesti merkittävä, sillä silloin ensimmäinen Virolainen koskaan kilpaili virallisesti vapaaottelussa (amatööri).

Kuinkas ollakaan Martin voitti ottelun alle 40 sekunnissa, kuristuksella. Nuorelle itseoppineelle miehelle tällainen toimi aivan loistavana motivaattorina ja sementoi uskon siihen että BJJ oli oma juttu. Laji jossa hän voisi kehittyä ja ehkä jonain päivänä kehittää muitakin inspiroivan lajin saloihin. Voitokkaan ottelun jälkeen tuli pidempi tauko vapaaottelussa ja ammattilaisura jatkui vasta vuonna 2010.

Vuosina 2004 – 2007 Martinille tapahtui paljon. Vapaaotteluun tuli tauko, koska potkut ja lyönit ei ollut se mikä inspiroi, vaan paini. Se oli ainut mihin Martin halusi keskittyä. Keskeisenä kehitysmetodina oli käyttää älyä. Sillä vaihtoehtoja ei ollut. Martinilla ei ollut valmentajaa, ei ollut yhtään edistyneempää harrastajaa, koska Martin oli yksi ensimmäisistä Virossa. Miten siis oppia uutta? Onneksi oli Internetin ihmeellinen maailma ja suurimpia BJJ kilpailuja kuvattiin ja ne pystyi jälkikäteen katsomaan netin yli. Sen aikaiset BJJ:n maailmanhuiput kuten Roger Gracie ja Marcelo Garcia olivat tarkan syynin allan.

Kaikki mitä he tekivät piti analysoida ja purkaa osiin. Sitten piti vielä ymmärtää miksi näin tehdään ja kokeilla itse. Voitte kuvitella että ei ollut helpoin prosessi. Valko / Sinivöisen tasolla oleva teinipoika yrittää ymmärtää ja oppia videon kautta mitä mustavöiset maailman huiput tekevät. Tuli tehtyä virheitä, tuli voittoja ja tappioita kilpailuissa, analysoitiin virheitä ja yritettiin uudeestaan. Kehitys ei ollut nopeaa, mutta sitä tuli silti! Periksi ei annettu vaan eteenpäin mentiin. Huono puoli oli ”pyörän keksiminen uudestaan”, mutta hyvä puoli oli laajan ymmärryksen kehittyminen Lajista, tekniikosta, niiden suhteista, vipuvoimasta ja biomekaniikasta.

2004 – 2007 oli toistojen vuosi, hiomalla, tekniikoita, uudestaan, uudestaan ja uudestaan. Treenia, kilpailuja, analysointia ja sama uudelleen. Kesällä 2007 Martin tapasi ensimmäistä kertaa SBG (Straigt Blast Gym) Irlannin valmentajan ja silloin jo BJJ:n mustan vyön John Kavanaghin. SBGi Euroopan kesäleirillä Ruotsissa John paini Martinin kanssa ja oli otettu hänen tekniikastaan. Martinille myönnettiin purppuravyö ja John lisäsi ”älä tartu siihen liikaa” eli vihjattiin ruskean lähestymisestä. Siinä vaiheessa Martin oivalsi, että jotakin tässä pyörän keksimisessä uudelleen tehdään oikein ja tyhjästäkin voi saada jotain aikaiseksi, itselleen merkittävästi taitoja, kun vain on halua ja paloa! Siitä lähtien Martinin yksi lempilauseista sekä maailmankuvaan suuresti vaikuttava periaate elämässä on ollut ”When there´s a will there´s a way”!

Vuosina 2009-2011 Martin teki paluun vapaaotteluun. Mutta nyt jo ammattilaisena. Otteluihin valmistautumisessa painotettiin pystypainia, sillä ideana oli voittaa otteluita jiujitsulla mutta tähän ottelussa tarvittiin ensin alasvienti. Ratkaisuksi tähän Martin keksi vapaapainin. Tartossa JiuJitsu oli päässyt tässä vaiheessa jo pois metsätreeneistä ja saanut katon päänsä päälle. Treenejä pidettiin yliopiston liikuntatieteiden laitoksella, jossa samassa salissa harjoitteli myös yliopiston painiseura. Sattuman kaupalla Martin pääsi harjoittelemaan vapaapainia Viron mestareiden kanssa. Samalla tavalla kuin Martin kehitti omaa Jiujitsuaan, katsomalla kilpailijoiden videoita, hän kehitti myös vapaapainiaan. Samalla kehittyi pystyottelu isoja harppauksia. Videolta seurattiin sellaisia vapaapainin legendoja kuin Dan Gable, John Smith ja Chael Sanderson. Onneksi vapaapainiin Martin sai avukseen myös Viron mestarit, joiden kanssa harjoitella. Kahden vuoden kuluttua videoexpertimme ammattilaisvapaaottelun recordi oli 4-0- 0. Kaikki ottelut Martin aloitti alasviennillä ja lopetti matossa. Vapaaottelu-ura jäi kuitenkin siihen. Lyömisestä ei saanut samanlaista inspiraatiota ja iloa. Paini ja BJJ oli ne lajit mitkä innostivat.

Martin_Aedma_Raju

 Vapaapainissa Martin kilpaili kahdesti jopa Viron mestaruuskisoissa. Ensimmäisellä kerralla 2012 tuli yksi voitto ja yksi tappio. Vuotta myöhemmin Martin pääsi kolmella voitolla finaaliin. Ihan kultaan asti ei taidot vielä riittäneet. Toisaalta muutaman vuoden treenillä
lajissa, joka on pienillä muutoksilla tuhansia vuosia vanha, hopean saavuttaminen on kova juttu. Ikänsä lajia harrastaneiden nenän edestä mitalin voittaminen kansallisella tasolla on aika poikkeuksellinen juttu. Varsinkin kun kyseessä oli BJJ:stä aloittanut urheilija, joka aloitti vasta aikuisena vapaapainin. Jälleen tehtiin historiaa.

Viimevuosina BJJ on kehittynut huimasti. Uusia tekniikoita ja strategioita eri positioista ilmestyy jatkuvasti. Melkoisen eron huomaan kun katsoo lajia vuosilta 2000-2010 verrattuna millaista BJJ on vuosien 2011 – 2018 välillä. Kehitys on avainsana, koko ajan tulee oppia uutta että pysyy mukana. Koskaan ei voi olla täysin tyytyväinen omaan peliin ja tekniikkaan. Matkaa on tultu ensimmäisestä Royce Gracie videon mukaan harjoittelusta siihen että Martin on päässyt kilpailemaan maailman huippuja vastaan ja keräämään heiltä kokemusta. Aikamoinen polku on takana, valkovöisestä itseoppineesta pojankoltiaisesta siihen että ottelee maailman mestareita, kuten Andre Galvao ja Romulo Barral vastaan. Jo vuosia sitten Martinilla heräsi haave opettaa jonain päivänä BJJ:tä ammatikseen. Haave vahvistui varsinkin kun suuret tähdet kuten Conor McGregor ja Gunnar Nelson halusivat Martinilta lisäoppia omaan BJJ peliinsä valmistautuessaan UFC otteluihin.

Martin Aedma, Gunnar Nelson, Connor McGregor

Vaikka Martin on aktiivisesti ohjannut leirejä jo melkein vuosikymmenen, oma koulu on antanut odottaa itseään. Sopivat olosuhteet löytyivät lopulta kesällä 2016 ja tuloksena on FX Jiu Jitsu. FX, tai tarkemmin f(x), tarkoittaa matematiikan funktiota – suhdetta missä tulos riippuu syötteestä. Sillä on monipuolinen merkitys:

1) Martin käsittelee BJJ:tä kuin matematiikka- BJJ on myös eksaktia tiedettä, se tarkoittaa ongelmanratkaisemista tarkalleen. BJJ:n tekniikat ovat matemaattisen kaavan kaltaiset – yksityiskohdat ovat tärkeä ja liikkeen suoritus parhaimmillaan tarkkaa. Ei ole ikinä tyyliä ”purista päästä!” vaan kaikki raajat ja vartalo on oikealla tavalla käytössä kehittämään maksimaalista vipuvoimaa.
2) Tulos riippuu syötteestä – opetusmetodiikka ja opettavat liikkeet ovat tärkeitä. Tavoitteena on opettaa ihmisille BJJ:tä mahdollisimman helposti, mutta samalla tehokkaasti ja hauskasti. Tarjota haastetta ja oman mattokamppailutason kehittymistä jokaisella treenillä.
3) Funktion viittaa toiminnallisuuteen – kaikki opetettava on toimivaa! BJJ on tekniikkalaji, parhaimmillaan pehmeä ja sujuva. Liikkeet ovat tarkat ja kehittävät vipuvoimaa. Tässä ensimmäisiä FX jiujitsu harjoittelijoita NoGi “tiimiasussa”

FX Jiu Jitsun on BJJ:n ja lukkopainin Akatemia Jyväskylässä. Meidän keskeinen idea on tarjota harrastajille huippulaatuista Jiu Jitsu opetusta, pedagogisesti oikein, tehokkaasti ja hauskasti. Nyt, syksystä 2018 lähtien teemme kaikkea sitä vielä todella hienoissa puitteissa, sillä olemme aloittamassa toiminnan meidän uudella salilla Jyväskylän Kirrissä.

Aloittajat starttaa oman BJJ:n polkunsa meidän Fundamentals tunneilla. Kokeneille on Advanced BJJ ja No-Gi tunnit sekä sparrivuorot ja kilpailuryhmä.

Liity nyt: Fundamentals 50€ / kk

Kokeneet 70 € / kk (opiskelijat 50€ / kk)

Joka kuukauden ensimmäisellä viikolla ILMAINEN, 3 treenin BJJ tutustumiskurssi