6 syytä miksi juuri sinun kannattaisi kokeilla BJJ:tä

Brasilialaisen Jiu jitsun harrastajia tulee nykyään kaikilta elämänalueilta ja monipuolisilta taustoilta. BJJ ei ole vain nuorten huippukuntoisten miesten laji, vaan naiset ja miehet, nuoret & aikuiset, ikään katsomatta, ovat hurahtaneen lajiin ympäri maailman. Myös ne joilla ei ole minkäänlaista urheilutaustaa tai harrastavat aktiivisesti eri urheilulajeja (esim. koripallo, jääkiekko ja jalkapallo) käyttävät Jiu jitsu:a oman päälajinsa tukena. Google ja Facebook ovat mahdollistaneet työntekijöiden Jiu jitsu:n treenaamisen yrityksen puolesta. Vähän aikaa sitten menehtynyt maailmankuulu kokki Anthony Bourdain aloitti BJJ:n 59 vuotiaana ja harjoitteli pääsääntöisesti 2 kertaa päivässä.

Vaikka BJJ sai alkunsa jo 1900-luvun alussa, lajista tuli maailmalla tunnettu vasta 1993 kun BJJ:tä edustava Royce Gracie voitti ylivoimaisesti kaikki vastustajansa ensimmäisissä Ultimate Fighting Championship (UFC) vapaaotteluturnauksissa, taistellessa eri lajien ammatilaisia vastaan. Vastassa oli nyrkkeilijät, potkunyrkkelijat, vapaapainijat, judokat ja muut. BJJ:n taistelupainotteisesta kuvauksesta ja historiasta huolimatta on BJJ nykyään monipuolinen laji, jota harrastetaan ikään ja sukupuoleen katsomatta, lajin kokonaisvaltaisuuden vuoksi.

bourdain

Mitä hyötyä BJJ:stä sitten on, kun laji sopii niin monipuolisesti erilaisille ihmisille?

1. Ihmisshakki.

BJJ:lle on ominaista todella laaja positioiden määrä sekä tekniikoiden arsenaali eri positioista. Lisäksi ihmiset ympäri maailmaa kehittävät jatkuvasti lajiin uusia toimivia liikkeitä. Jiu jitsu on vähän kuin avoimen lähdekoodin teknologia, jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa lajin kehittymiseen ja mitä ominaisuuksia itse hyödyntää.

Kun kaksi ihmistä painii matossa, jokaiselle tekniikalle löytyy vastatekniikka, siksi voisi kuvailla, että BJJ on kun fyysistä ongelmanratkaisua. BJJ:n harjoituksissa unohtuu harrastajalta kaikki muu treenien ulkopuolinen, työ- ja koulustressit ja haasteet. Fokus on vain hetkessä. Lajin monipuolisista tekniikoista johtuen jokaiselle harrastajalle kahittyy lopulta oma “tyyli”, vaikka samaa lajia harjoitellaankin. Jokainen painii ihan omalla tavallaan ja omaan kehonhallintaan sekä ajatteluun parhaiten sopeutuvan tyylin mukaan.

2. Itsepuolustus ja itsevarmuus.

BJJ kehitettiin ennenkaikkea itsepuolustusta varten. Kaikki lajin liikkeet ja tekniikat on läpikäynyt “tulikokeen”, koska BJJ:tä pidetään erottamattomana osana vapaaottelua. Jokaisessa vapaaottelu matsissa, missä ottelijat päätyvät selälleen kehässä, näkyy Jiu jitsu:n vaikutukset. toisaalta nopeatempoinen ongelmanratkaisu ja paineistetut tilanteet harjoituksissa, joista selvinneenä kehittyy itsevarmuus. Samalla vahvistuu ne voimavarat, jotka auttaa ihmisiä selviytymään arjen haasteista ja henkisestä kuormasta vahvempina.

3. Kunnioitus ja vuorovaikutus toista kohtaan.

Kamppailulajit yleisesti opettavat kunnioittamaan ja arvostamaan harjoituskaveria, eli toista ihmisiä. Yksin ei pystyy painimaan ja jokainen vastustaja on samalla “opettaja”. Kunnioitus ja huomioonotto toisia ihmisiä kohtaan on yksi tärkeimmistä asioista jokapäiväisessä elämässämme. Erittäin tärkeä näiden ominasuuksien kehittyminen on nuorille.

Kuva kamppailusalilta Los Angelesista, oikean asenteen kehittäminen on tärkeä. Tässä salissa Gunnar Nelson ja Conor McGregor valmistautui pari viikkoa ennen UFC 194 otteluita. Mukana valmistelutreeneissä oli FX Jiu Jitsun perustaja ja päävalmentaja Martin Aedma.
Kuva kamppailusalilta Los Angelesista, oikean asenteen kehittäminen on tärkeä. Tässä salissa Gunnar Nelson ja Conor McGregor valmistautui pari viikkoa ennen UFC 194 otteluita. Mukana valmistelutreeneissä oli FX Jiu Jitsun perustaja ja päävalmentaja Martin Aedma.

4. Kunto.

Ihmisshakin lisäksi Jiu jitsu on kuitenkin fyysinen painilaji. Painiessa syke nousee ja lihakset joutuu ponnistelemaan, mikä parantaa aineenvaihduntaa. Lopulta kuten kaikesta harjoittelusta seuraa parempi kunto. Harjoittelun lomassa painiminuutit lentävät ohi, kun ajatus on tekniikoissa ja rasva palaa huomaamatta. Lihaksisto vahvistuu luontaisesti, kehittynyt kunto on tässä lajissa enemmänkin sivuvaikutus.

5. Lihaskunto ja liikkuvuus.

Jiu jitsu:n asennoista johtuen harrastajat oppii käyttämään omaa vartaloaan ja raajoja tilanteissa joihin ei ole tottunut. Sen seurauksena liikuvuus paranee. Toista henkilöä vastaan painiessa liikutetaan sekä itseä, että vastustajaa jatkuvasti kaikilla lihaksilla, (push & pull). Parhaimmillaan treeni toimii siis kuten vastusharjoittelu, mutta luontaisemmin liikeradoin ja näin kehittyy harrastajan lihaskunto.

Esimerkiksi
Sebastian Brosche  yhdistää Jiu Jitsun ja joogan.
Esimerkiksi Sebastian Brosche yhdistää Jiu Jitsun ja joogan.

6. Yhdessä harjoittelua ja uusia ystäviä.

Toisen harrastajan kanssa painiminen on hauskaa ongelmanratkaisua. Lähemmäksi toista ihmistä on vaikea päästä, joten vääjämättä syntyy myös vahva porukkahenki. Syntyy ryhmä ihmisiä joiden kanssa vaihtaa ajatuksia Jiu jitsu:stä, ja muista asioista maan ja taivaan välillä, treenisalin ulkopuolellakin. Yhteinen Jiu jitsu harrastus synnyttää uusia ystävyyssuhteita helposti jopa eripuolella maailmaa asuvien ihmisten kanssa. Lähes jokaisella salilla ympäri maailman voi vierailla BJJ harjoituksissa ja vastaanotto on aina lämmin.

Kuva BJJ:n harrastajista kansainvälisellä kesäleirillä, mukana myös FX Jiu Jitsu, alhaalla oikealla.

FX Jiu Jitsun on BJJ:n ja lukkopainin Akatemia Jyväskylässä. Meidän keskeinen idea on tarjota harrastajille huippulaatuista Jiu Jitsu opetusta, pedakogisesti oikein, tehokkaasti ja hauskasti. Nyt, syksystä 2018 lähtien teemme kaikkea sitä vielä todella hienoissa puitteissa, sillä olemme aloittamassa toiminnan meidän uudella salilla Jyväskylän Kirrissä.

Tarjoamme kaikille elokuussa ilmoittautuneille edullisemman kuukausimaksun. Aloittajat starttaa oman BJJ:n polkunsa meidän Fundamentals tunneilla. Kokeneille on Advanced BJJ ja No-Gi tunnit sekä sparrivuorot ja kilpailuryhmä.

Liity nyt: Fundamentals 50€ / kk

Kokeneet 70 € / kk (opiskelijat 50€ / kk)

Joka kuukauden ensimmäisellä viikolla ILMAINEN, 3 treenin BJJ tutustumiskurssi